Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 24.4.2024 11.10

Rehabilitering och bedömning av äldre är teamarbete

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområde håller på att införa en så kallad rehabiliterande bedömningsperiod i fullskaligt bruk inom tjänster för äldre. I den här artikeln bekantar vi oss med hurdant det är att jobba med rehabiliterande bedömningsperioder.

Två kvinnliga närvårdare och en manlig fysioterapeut sitter i ett kontorsrum.

Det rehabiliterande bedömningsteamets arbetsdag börjar med ett gemensamt morgonmöte. På bild närvårdaren Anni Kankarjärvi (till vänster), närvårdaren Elena Saaresranta och fysioterapeuten Tomi Miehelä.

Klockan närmar sig nio på morgonen och en ny dag gryr i Virmo. I ett kontorsrum i kommunkansliets byggnad har ett rehabiliterande bedömningsteam från Egentliga Finlands välfärdsområde samlats till morgonmöte.

Ett rehabiliterande bedömningsteam ger äldre personer rehabilitering i deras hem och bedömer samtidigt hurdana tjänster den äldre möjligtvis kunde behöva i fortsättningen. Teamet i Virmo ansvarar för området Virmo-Masku-Nousis.

− Vi samlas här varje morgon för att gå igenom situationen hos dagens klienter, berättar närvårdaren Elena Saaresranta som sitter vid kontorets dator.

Kolme naispuolista hoitajaa istuu toimistohuoneen pyöreän pöydän ääressä juttelemassa.
Ansvariga sjukskötaren Hanna Vesterinen (till vänster) samt närvårdarna Katja Kaitanen och Anni Kankarjärvi går igenom dagens uppdrag.

Utöver Saaresranta sitter närvårdarna Katja Kaitanen och Anni Kankarjärvi samt teamets chef, ansvariga sjukskötaren Hanna Vesterinen, i rummet. En stund senare sällar sig också fysioterapeuten Tomi Miehelä till sällskapet.

Det gemensamma morgonmötet är viktigt eftersom det är då som hela teamet är samlat och kan skapa en lägesbild tillsammans innan var och en åker ut på sin runda till klienterna.

− Vi har en jättebra arbetsgemenskap och en bra anda. Vi hjälper varandra och vårt arbete är gemensamt. Besluten som gäller klienterna fattas tillsammans och ingen kör solo, säger Katja Kaitanen.

Elena Saaresranta är den nyaste medlemmen i det rehabiliterande bedömningsteamet för Virmo-Masku-Nousis. Hon säger att stödet från kollegerna var särskilt viktigt när hon gjorde sina första bedömningar av klienternas servicebehov.

− I början tänkte jag att jag aldrig kommer att klara av bedömningsbesöken eftersom man måste veta så mycket som klienten när man gör dem. Men jag fick hjälp och tog reda på saker och ting själv, och nu kan jag det här.

Det står "kotikuntoutustiimin tytsyt" på en vit tavla. Efter texten finns ett litet hjärta.
Medarbetarna i Virmo-Masku-Nousis rehabiliterande bedömningsteam berömmer arbetsgemenskapen och andan inom teamet.

Möjligheten att lära sig nytt och bredda sin egen kompetens är något som lyfts fram när medarbetarna i Virmo-Masku-Nousis rehabiliterande bedömningsteam nämner fördelar med sitt jobb. Dessutom uppskattar de variationen och mångsidigheten i jobbet samt friheten i att själv få planera sin arbetsdag.

Därtill känns beröm från klienter bra.

− Rehabiliteringsklienterna är ofta jättenöjda över att få gympa och rehabilitering i det egna hemmet. Vi har fått mycket tack för att den här tjänster erbjuds hemma och klienten inte behöver ta sig någon annanstans, säger Katja Kaitanen.

− Det är motiverande och belönande att se resultatet av rehabiliteringen hos klienterna, tillägger Anni Kankarjärvi.

En man och en kvinna går utanför Virmo kommunkansli i vinterväder.
Efter morgonmötet inleder fysioterapeuten Tomi Miehelä (till vänster) och närvårdaren Anni Kankarjärvi sin runda hos klienterna.

Medlemmarna i Virmo-Masku-Nousis rehabiliterande bedömningsteam åker alltså till klienternas hem för att ge rehabilitering och bedöma servicebehovet. En rehabiliterande bedömningsperiod kan emellertid också genomföras på en särskild rehabiliterande bedömningsenhet. En sådan enhet finns i Nystad, och den heter Kuunari.

Johanna Nieminen arbetar som närvårdare i Kuunari. Hon säger att hon trivs utmärkt med sitt jobb.

− Jag gillar det här. För mig räcker det med att få bra respons från klienterna eller att en klient säger att hen haft en trevlig dag. Jag pratar mycket med klienterna. Det tar inte många minuter att växla några ord men det gör deras dag bättre.

En kvinnlig närvårdare sitter i en gymapparat och skrattar.
Närvårdaren Johanna Nieminen berättar att basvården på enheten Kuunari förverkligas med ett rehabiliterande grepp. − Vi låter klienten göra saker själv. Ibland kräver det lite extra uppmuntran.

Fast Nieminen trivs i klienternas sällskap är de bästa stunderna på jobbet ändå när en klient kan återvända hem efter sin rehabiliterande bedömningsperiod.

− Då gråter jag alltid lite, men är samtidigt på gott humör. Det betyder att vi än en gång lyckats med vårt arbete.

Om du blev intresserad av att jobba på rehabiliterings- och bedömningstjänsterna kan du fylla i en arbetsansökan på webbplatsen för den ständiga jobbansökan till välfärdsområdets tjänster för äldre. Du hittar den ständiga jobbansökan här: Tjänster för äldre vid Egentliga Finlands välfärdsområde, ständig ansökan (Kuntarekry)

En kvinnlig läkare i vit rock sitter vid en dator och ler in i kameran.
Läkaren Clarissa Canha undersöker alla som kommer till enheten Kuunari för rehabilitering. − Jag gillar att höra hur klienterna förhåller sig till livet och olika situationer. Det känns belönande att vi kan hjälpa dem komma i bättre skick.

Rehabiliterande bedömningsperiod

  • En rehabiliterande bedömningsperiod är en planerad period för en klient som är över 65 år. Syftet är att få en helhetsbild av hur klienten klarar sig i vardagen och bedöma klientens funktionsförmåga och servicebehov. Under perioden genomförs en målinriktad och planmässig rehabiliteringsperiod i samarbete med klienten.
  • En rehabiliterande bedömningsperiod kan genomföras antingen hemma hos klienten eller i en särskild rehabiliterande bedömningsenhet. Den rehabiliterande bedömningsperioden genomförs av ett multiprofessionellt team.
  • Syftet med perioden är att förbättra klientens funktionsförmåga i sin helhet och hjälpa klienten att klara sig självständigt eller med så lite hjälp som möjligt.
  • En rehabiliterande bedömningsperiod antingen i hemmet eller på en enhet är en förutsättning för att klienten ska kunna få välfärdsområdets regelbundna tjänster som tillhandahålls i hemmet.
  • Klienten kan inte själv anmäla sig direkt till en rehabiliterande bedömningsperiod utan hen kan hänvisas till en rehabiliterande bedömningsperiod genom servicehandledningens beslut till exempel om klienten skrivs ut från sjukhus eller om klientens funktionsförmåga försvagas och förmågan att klara sig hemma äventyras. Äldre som ännu inte får tjänster för äldre av Egentliga Finlands välfärdsområde ska först ta kontakt med den centraliserade kundhandledningen för äldre i Egentliga Finland.
  • För en rehabiliterande bedömningsperiod tas det ut en serviceavgift som bestäms av välfärdsområdet.
  • Via denna länk kan du läsa mer om den rehabiliterande bedömningsperioden: Rehabilitering och bedömning för äldre

Text och bild: Mikael Piippo, Varha

I den här artikeln berättade vi om hurdant det är att jobba med rehabiliterande bedömningsperioder. Detta var den tredje och sista delen i vår artikelserie om den rehabiliterande bedömningsperioden. I artikelseriens första del 10.4 berättade vi om en rehabiliterande bedömningsperiod i hemmet: En re­ha­bi­li­te­ran­de be­döm­nings­pe­ri­od ger fär­dig­het att klara sig hemma. Seriens andra del 17.4 handlade om verksamheten på en rehabiliterande bedömningsenhet: På en rehabiliterande bedömningsenhet betonas klientens egen aktivitet.