Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 17.4.2024 09.15

På en rehabiliterande bedömningsenhet betonas klientens egen aktivitet

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområde håller på att införa en så kallad rehabiliterande bedömningsperiod i fullskaligt bruk inom tjänster för äldre. I den här artikeln lär vi oss hur perioden kan se ut när den genomförs på en särskild rehabiliterande bedömningsenhet.

En äldre kvinna i en rullstol och en kvinnlig vårdare lutar mot varandra och skrattar gott.

Irma Heinonen (till vänster) från Pyhäranta tillbringade sex veckor på en rehabiliterande bedömningsenhet. Hon hade gott om tid att stifta bekantskap med personalen, bland annat närvårdaren Johanna Nieminen.

Den kom helt oväntat. Irma Heinonen satt hemma vid köksbordet när hon fick en liten hjärninfarkt.

Heinonen är 75 år och bor i Pyhäranta. Hon fördes till sjukhuset där hon fick vård och hennes tillstånd förbättrades. Men infarkten satte sina spår bland annat i rörligheten, och det verkade inte klokt att åka hem direkt från sjukhuset. I stället erbjöds Heinonen en plats på enheten Kuunari i Nystad, där man genomför så kallade rehabiliterande bedömningsperioder.

– Jag var spänd över var jag skulle hamna. Jag hade aldrig ens hört om ett sådant här ställe, berättar Heinonen.

En grågrön byggnad som liknar ett sjukhus fotograferad framifrån. Det är höst och träden har fällt sina löv.
Enheten Kuunari i Nystad hade rehabilitering och bedömning för äldre redan innan välfärdsområdet inledde sin verksamhet.

En rehabiliterande bedömningsperiod är en tjänst inom Egentliga Finlands välfärdsområde där syftet är att erbjuda rehabilitering för en äldre person samtidigt som det görs en bedömning av vilka tjänster som skulle vara till nytta för hen i fortsättningen. Egentliga Finlands välfärdsområde har som avsikt att etablera verksamhetsmodellen för den rehabiliterande bedömningsperioden och införa den fullskaligt inom tjänster för äldre.

Den rehabiliterande bedömningsperioden kan också genomföras hemma hos den äldre, men om det är osäkert hur hen klarar sig hemma hänvisas hen hellre till en rehabiliterande bedömningsenhet.

− En klientgrupp är just äldre personer som kommer från sjukhuset. Det kan hända att man på sjukhuset konstaterar att klienten inte kan skrivas ut genast eftersom det skulle vara riskfyllt. Då är det bättre att klienten först kommer till oss för rehabilitering och bedömning, säger Kirsi Ståhl, servicechef på Kuunari.

Även till exempel äldre som inte tidigare fått hemvård men vars förmåga att klara sig självständigt hemma har börjat verka osäker kan hänvisas till en rehabiliterande bedömningsperiod. I sådana situationer ska man först kontakta den centraliserade kundhandledningen för äldre i Egentliga Finland.

På Kuunari bor klienterna under sin rehabiliteringsperiod huvudsakligen i rum för två till tre personer. De har sällskap av andra boende och personalen. Motionsstunder och dagverksamhet ordnas varje vardag. I allt som görs betonas egen aktivitet och målet är att den äldre skrivs ut i bättre skick och klarar sig hemma.

Också hembesök kan göras från Kuunari för att säkerställa en trygg återkomst hem. Närstående är välkomna på besök dagtid utan att behöva göra någon separat anmälan.

En kvinna i en vit läkarrock sitter framför en dator.
Kuunarienheten får regelbundet besök av en läkare. På bilden läkaren Clarissa Canha.

Under den rehabiliterande bedömningsperioden kartläggs bland annat den äldre personens minne och risken för att falla. Till personalen på Kuunari hör förutom servicechefen även sjukskötare, närvårdare, omsorgsassistenter, konditionsskötare, en fysioterapeut och en läkare som besöker enheten regelbundet. Avsikten är att därtill anställa en socionom eller geronom.

Målet med verksamheten är att den äldre kan fortsätta bo hemma och klara sig i vardagen.

– Det ger värdighet åt människan. De flesta äldre vill vara hemma, och vi vill ge dem det. Det ökar också människans ork när hen får vara hemma, säger Kirsi Ståhl.

Enligt Ståhl kan en rehabiliterande bedömningsperiod på enheten ta från en vecka upp till tre månader. Normalt tar perioden tre till fyra veckor.

Irma Heinonens rehabiliteringsperiod på Kuunari varade i drygt sex veckor. Inför utskrivningen har Heinonen ett leende på läpparna. Hemma i Pyhäranta väntar maken och katten.

– Det här känns verkligen fint, nu får jag träffa kissen igen. Jag tycker om katten över allt annat.  Och min son skickade ett meddelande från utlandet att det är fint att mamma får komma hem.

En äldre kvinna i en röd tröja sitter i vardagsrummet på en rehabiliterande bedömningsenhet.
Irma Heinonen hade aldrig ens hört om den rehabiliterande bedömningsperioden innan hon kom till enheten Kuunari i Nystad.

Rehabiliterande bedömningsperiod på en enhet

 

  • En rehabiliterande bedömningsperiod på en enhet är en planerad period för en person som är över 65 år. Syftet är att få en helhetsbild av hur klienten klarar sig i vardagen och bedöma klientens funktionsförmåga och servicebehov. Under perioden genomförs en målinriktad och planmässig rehabiliteringsperiod i samarbete med klienten.
  • Syftet med perioden är att förbättra klientens funktionsförmåga i sin helhet och hjälpa klienten att klara sig självständigt eller med så lite hjälp som möjligt.
  • Den rehabiliterande bedömningsperioden genomförs av ett multiprofessionellt team.
  • Bedömningsperioden är tidsbegränsad. Periodens längd beror på klientens behov.
  • För närvarande har Varha rehabiliterande bedömningsenheter i Nystad, Åbo och S:t Karins. Därtill håller man på att öppna en rehabiliterande bedömningsenhet i Pargas.
  • En rehabiliterande bedömningsperiod, antingen hemma eller på en enhet, är i regel en förutsättning för att klienten ska kunna få Varhas regelbundna tjänster som tillhandahålls i hemmet.
  • Klienten kan inte själv anmäla sig direkt till en rehabiliterande bedömningsperiod utan hen kan hänvisas till en rehabiliterande bedömningsperiod genom servicehandledningens beslut till exempel om klienten skrivs ut från sjukhus eller om klientens funktionsförmåga försvagas och förmågan att klara sig hemma äventyras. Äldre som ännu inte får tjänster för äldre av Varha ska först ta kontakt med den centraliserade kundhandledningen för äldre i Egentliga Finland.
  • För en rehabiliterande bedömningsperiod tas det ut en serviceavgift som bestäms av välfärdsområdet.
  • Via denna länk kan du läsa mer om den rehabiliterande bedömningsperioden: Rehabilitering och bedömning för äldre

Text och bild: Mikael Piippo, Varha

I den här artikeln berättade vi om en rehabiliterande bedömningsperiod som genomförs på en enhet. En rehabiliterande bedömningsperiod kan också genomföras hemma hos klienten. Vi berättade om en rehabiliterande bedömningsperiod i hemmet på den här webbplatsen 10.4: En rehabiliterande bedömningsperiod ger färdighet att klara sig hemma. I artikelseriens sista del 24.4 berättar vi om hur det är att jobba med rehabiliterande bedömningsperioder.