Hyppää sisältöön

hyvinvointialue

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallintosääntöä valmistellaan aluevaltuuston ensimmäiseen kokoukseen

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallintosäännön valmistelu etenee. Se on yksi keskeisimmistä työpöydällä juuri nyt olevista asioista. Väliaikainen valmistelutoimielin, Vate käsitteli asiaa kokouksessaan helmikuun alussa. Vaten toiminta päättyy helmikuun lopussa, kun aluehallinto aloittaa. Siihen mennessä hallintosäännön keskeisten osien tulee olla valmisteltuina. 

Hallintosäännön mukaan aluevaltuusto vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta, käyttää hyvinvointialueen päätösvaltaa ja siirtää toimivaltaansa hallintosäännön määräyksillä. Aluevaaleissa valituille 79 aluevaltuutetulle järjestetään helmikuussa seminaareja, joissa heitä perehdytetään hyvinvointialueen valmistelun tilanteeseen.

Aluevaltuuston ensimmäinen kokous on keskiviikkona 2. maaliskuuta. Ensimmäisessä kokouksessa aluevaltuusto järjestäytyy ja valitaan aluehallitus. Aluehallitus vastaa aluevaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta.

Hallintosäännössä kuvataan hyvinvointialueen organisaatio

Poliittisen seurantaryhmän joulukuussa 2021 tekemät linjaukset ja Kuntaliiton hyvinvointialueen hallintosääntömalli ovat hallintosäännön lähtökohtina. Valmistelu etenee vaiheittain ja niin, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle mahdollisimman sujuvasti.
Juuri nyt priorisoidaan aluehallinnon käynnistymisen kannalta aivan välttämättömimpiä pykäliä.

Heti aluevaltuuston järjestäytymiskokouksessa tulisi olla mahdollisuus valita aluehallitus ja tarkastuslautakunta sekä antaa edellytykset aluehallituksen työn käynnistämiselle.
–    Hallintosäännön ylätaso tulisi saada hyväksyttyä maalis-huhtikuun aikana. Hyvin moni muu valmisteltavanamme oleva asia, esimerkiksi taloushallinto, palkanlaskenta sekä ICT-järjestelyt riippuvat organisaatiosta, kertoo valmistelujohtaja Antti Parpo.

Parpo aloitti Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmistelujohtajan tehtävässä helmikuun alussa.

–    Valmistelemme hallintosääntöä hyvin tiiviillä aikataululla. Ylätaso on tarkoitus tuoda käsittelyyn ensimmäiseen valtuustoon. Myöhemmin keväällä edetään tulosalueita ja viranhaltijaorganisaatiota koskeviin kohtiin, hän kertoo.

Ennen päätöksentekoa luonnollisesti huolehditaan yhteistoimintamenettelystä.

Vaten helmikuun alun kokouksessa käsiteltiin lisäksi seuraavia aiheita:

  • Vaten poliittisen seurantaryhmän kokoonpano on päivitetty aluevaalituloksen pohjalta. Puolueiden valtuustoryhmien kokouksessa on päätetty, että Vateen nimetään kolmen suurimman puolueen edustajat. Vaten kokouksessa on jatkossa läsnäolo-oikeus Sanna Vauranojalla (kok), Ari Korhosella (sdp) sekä Jouni Mutasella (kesk).
  • Strategiatyö on aloitettu. Työssä on ollut mukana jäseniä sekä Vatesta että poliittisesta seurantaryhmästä. Seurantaryhmän kokoonpanoa vastaavia muutoksia tehdään mahdollisesti strategiatyöryhmään. Luonnos strategiasta tuodaan keväällä aluevaltuustoon käsiteltäväksi.
  • Väliaikainen valmistelutoimielin asetti valintatoimikunnan valmistelemaan aluevaalien tulokseen perustuvia hyvinvointialueen luottamustoimielimien jäsenvalintoja siten, että hyvinvointialuelain, tasa-arvolain ja tulevan hallintosäännön edellyttämät edustavuuskriteerit täyttyvät. Vate nimesi toimikuntaan jäseniksi poliittisten ryhmien toiminnanjohtajat: Juha Rantasaari, pj (kok), Talvikki Jori vpj (sdp), Antti Grönlund 2. vpj (kesk), Kaisa Vallavuori (vas), Juhani Pilpola (ps), Olli Välke (vihr), Fredrik Jensén (rkp).
  • Vate päätti käynnistää taloushallinnon ja palkanlaskennan projektit.
  • Vate sai katsauksen hyvinvointialueen valmistelun hankkeista. Kaikkiaan hankkeissa on käynnissä yli 200 työpakettia. Valmistelussa on keskitytty talven aikana erityisesti niihin, joiden tulee välttämättä valmistua väliaikaisen valmistelutoimielimen aikana eli ennen maaliskuun alkua.

Asiasanat: hyvinvointialue , hyvinvointialueen valmistelu , väliaikainen valmistelutoimielin , valmistelujohtaja , vate