Hyppää sisältöön

Yhdessä kohti hyvinvointialuetta. Mukava tutustua, Noora!

Arvokasta saada yhteistyötä aikaan

– Pidän työskentelystä organisaatiossa, jossa kulttuuri on toisen työtä ja yhteistyötä arvostavaa. Näen että meillä on edessämme hieno mahdollisuus uudenlaiseen tekemiseen, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) henkilöstöjohtajaksi valittu Noora Nordberg sanoo.

– Valtavan muutoksen edessä nöyrin mielin ja innostuneena, Noora Nordberg, kuvaa lähtökohtaansa uuteen työhön. Hän siirtyy Varhaan 30 000 asukkaan Vihdin hallintojohtajan paikalta. Aiemalta työuralta hänellä on kokemusta henkilöstöjohtajan työstä Vihdistä ja Lohjalta sekä työmarkkinalakimiehen työstä kunnallisessa työmarkkinalaitoksessa (nykyisin KT-työnantajat).

Tammikuun alussa Varhan henkilöstöjohtajana aloittava Noora kuvaa itseään pitkän linjan kehittäjäksi. Hän korostaa malttia uudistuksessa.

– Luotan siihen valmistelutyöhön, mitä on tehty tähän asti. Ei ole tarkoitus, että vuoden vaiheessa kaikki muuttuu, vaan haluan kunnolla tutusta, minkälaisia henkilöstöhallinnon prosesseja meillä on. Tärkeintä on turvata hyvinvointialueen perustehtävä ja toiminnan vakaus, hän sanoo.

Nooralle sosiaali – ja terveydenhuollon uudistuksen tausta on tuttuakin tutumpi.

– Koko kuntasektoria muokkaava, pitkään eri vaiheissa valmisteltu uudistus on kiinnostanut minua alusta lähtien. Tuntuu hienolta päästä tekemään historiallista muutosta, joka nyt todella tapahtuu, hän sanoo.

Ison organisaation mahdollisuudet kiinnostivat

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella työskentelee noin 23 000 työntekijää. Asukkaita on puoli miljoonaa. Noora Nordberg sai vinkin paikasta tutulta henkilöltä Turusta ja kiinnostui ison organisaation mahdollisuuksista.

– Minua motivoi mahdollisuus luoda uutta ja ratkoa haasteita, joita on sosiaali- ja terveyspalveluissamme. Muutos antaa mahdollisuuden muokata toimintaa tavoilla, jotka eivät ehkä olisi mahdollisia vakiintuneemmassa työympäristössä. Täällä on jo paljon hyvää valmistelutyötä, hän arvioi.

Hän pitää tärkeänä välittää tarpeeksi tietoa henkilöstölle muutoksessa.

– Jos tietoa omasta asemasta ei saada riittävästi, se aiheuttaa epävarmuuden tunnetta. Pidän muutoksen johtamisessa tärkeimpänä tavoitteena, että henkilöstö kokee tilanteen turvalliseksi, hän sanoo.

Yhteinen toimintakulttuuri rakentuu vähitellen

Varsinais-Suomen sirpaleinen kuntarakenne on haasteena yhtenäisen toimintakulttuurin rakentamiselle.

– Perustyössä muutokset työssä ovat pieniä. Henkilöstöpalveluissa alkuvaiheessa tärkeintä on prosessien toimivuus, esimerkiksi erilaiset palvelussuhteeseen liittyvät toimintamallit. Vähitellen rakennamme myös yhteistä toimintakulttuuria, Noora Nordberg sanoo.

Uudistamisen tarvetta toimintaan tuo henkilöstövaje.

– Meillä on vahvoja perinteitä työnjakoon liittyvissä asioissa. Sitä uudistamalla voisimme löytää ratkaisuja työntekijäpulaan, jonka kanssa kamppailemme, hän sanoo.

Muutostyö jatkuu henkilöstöpalveluissa pitkälle tulevaisuuteen.

– Henkilöstöpalveluissakin työn luonteeseen kuuluu jatkuva kehittäminen. Palkkaharmonisointi on mittava prosessi, joka vie aikaa, mutta on tarkoituksenmukaista tehdä huolella, sanoo.

Fiskarsissa asuvalle Nooralle ovat Varsinais-Suomesta ennestään tuttuja etenkin satamat, sillä hän on intohimoinen purjehtija.

 

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Noora Nordberg on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri ja käynyt myös eMBA-johtajakoulutuksen.

Asiasanat: varha