Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden tuotantojohtaja Laura Saurama työskentelee hyvinvointialueen valmistelutyössä hankejohtajana. Laura tekee töitä hankkeessa 2. Johtaminen ja osaaminen yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Saija Rintalan kanssa.
– Hankejohtajana vastaan yhdessä Saijan kanssa siitä, että tehtävät, jotka liittyvät johtamiseen, organisaatioon, tiedolla johtamiseen ja viestintään, tulevat hoidetuksi. Olen mukana mm. henkilöstön siirtoprosessissa alkaen tiedonkeruusta ja päättyen liikkeenluovutukseen. Palkkahallinnon prosessi tulee saada 13 kuukauden aikana siihen muotoon, että henkilöstö saa palkkansa hyvinvointialueelta vuoden 2023 alussa, Laura kertoo.
Myös henkilöstöä luovuttavien organisaatioiden tiedot vakansseista ja kelpoisuusvaatimuksista pitää saada kerättyä helmikuuhun 2022 mennessä, jotta organisaatiota voidaan rakentaa. Alustavat laskelmat henkilöstön kustannusvaikutuksista työllistävät Lauraa myös.
– Näin alkuvaiheessa teemme todella paljon sellaista työtä, joka ei näy ulospäin millään tavalla. Rakennamme siis taustalla monia eri hallinnollisia asioita, jotta henkilöstö voi siirtyä liikkeen luovutuksen myötä, Laura selventää.
”Toivon, että asiakkaiden kanssa työskentelevä henkilöstö pysyy muutoksessa rauhallisena”
Pian käynnistyvät keskustelut tuotannon kanssa siitä, että miten tuotantokoneisto eli varsinainen asiakaspalveluorganisaatio järjestetään tulevalla hyvinvointialueella, Lauran kertoo. Isoin osa henkilöstöstä siirtyy nimikkeineen, virkoineen ja palkkoineen hyvinvointialueelle. Kun aluevaltuusto aloittaa, valitaan ensin johtaja ja muu ylin johto.
– Mitä lähemmäs tulemme asiakkaita, sitä vähemmän muutoksia kenenkään työhön tulee. Toivon, että asiakkaiden kanssa työskentelevä henkilöstö pysyisi rauhallisena ja maltillisena, Laura korostaa.
– En näe, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueella voisimme ottaa valtavaa irtiottoa kuntakentän työehto- ja virkasopimuksista. Henkilöstöpolitiikka ja pelisäännöt täytyy käydä läpi työmarkkinajärjestöjen kanssa, hän muistuttaa.
Miksi haluat olla mukana hyvinvointialueen valmistelussa?
Laura on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja väitöskirjansa hän on tehnyt sosiaalipolitiikan laitoksella. Ennen Turun kaupunkia Laura on työskennellyt mm. Eläke-Fenniassa yhteyspäällikkönä ja työkyvyttömyysriskinhallinnan päällikkönä sekä Naantalin kaupungin henkilöstöpäällikkönä. Edellisellä sote-valmistelukaudella Laura työskenteli muutosorganisaatiossa henkilöstöjohtajana.
– Olen vahvimmillani muutostilanteissa. Kun kaikki asiat ovat sekaisin, se on minulla rauhan tyyssijana. Koen, että hyvinvointialueen valmistelu on kuin 1000 palan palapelin rakentamista. Olen tehokkaimmillani, kun saan luoda järjestystä kaaoksen keskelle. Se sopii hyvin luonteelleni.
Laura kertoo, että hän haluaa saada aikaan organisaation ja johtamiskulttuurin, jossa ymmärretään julkisen vallan käyttöä sekä kunnioitetaan demokraattista päätöksentekotapaa.
– Toisaalta haluan saada aikaan myös johtamis- ja toimintatavan, joka olisi riittävän ketterä vastaamaan muuttuviin asiakastarpeisiin ja pystyisimme asemoimaan itsemme nimenomaan asiakaspalvelutehtävään. Hallinto ei saa olla ykkönen, vaan hyvinvointialueen hallinnon olemassaolon perusta on nimenomaan tuotannon palveleminen, jotta tuotanto taas pystyy palvelemaan asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän ideologian läpivieminen on tärkeintä minulle hankejohtajana.
Teksti: Katja Heinämäki
Kuva: Mikael Soininen