Hyppää sisältöön

Yhdessä kohti hyvinvointialuetta. Mukava tutustua, Katariina!

Turun kaupungin terveyspalveluiden palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas työskentelee hyvinvointialueen valmistelutyössä hankejohtajana hankkeessa 3. Palvelujen järjestäminen yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen johtajan Sirpa Rantasen kanssa.

– Määritämme hankkeessa mm. järjestettävien palveluiden palvelutasoa ja palveluverkkoa sekä tuotantotapojen yhdenmukaistamista ja hankintoja. Organisoimme sote-palveluiden palvelutuotantoa niin, että siitä saataisiin koko Varsinais-Suomeen yhtenäisillä toimintatavoilla ja periaatteilla toimiva organisaatio. Uudistuksessa nykyiset organisaatiot saatetaan yhteen, mutta pidän tärkeimpänä sitä, että voisimme valjastaa hyvinvointialueella käyttöön eri organisaatioista parhaimmat käytännöt, Katariina sanoo.

Tarkoituksena on, että asiakkaan putoaminen palvelujärjestelmästä eri organisaatioiden välillä voitaisiin vastaisuudessa estää nykyistä yhtenäisemmällä rakenteella. Katariinan mukaan osaksi hanketta kuuluvat tehtäväkokonaisuudet ovat jo pitkälti tunnistettuja, osaltaan jo aloitettujakin. Hyvinvointialueen rakentamisella ne saatetaan loppuun.

– Otetaan esimerkiksi niinkin tuttu asia kuin palvelu- ja asiakasohjaus. Olemme tehneet sitä jo vuosikymmeniä: potilas soittaa meille, kertoo asiansa ja annamme hänelle vastaanottoajan. Nyt teemme sitä kuitenkin joka kunnassa ja organisaatiossa hiukan eri tavalla. Tarkoituksena on saada yhtenäinen malli ja tehdä asioita yksinkertaisemmin koko maakunnassa, Katariina avaa.

Voimme luoda yhtenäisen ja toimivamman mallin koko Varsinais-Suomeen

Vaikka asiat eivät ole uusia, meillä on nyt mahdollisuus luoda yhtenäinen ja toimivampi malli koko Varsinais-Suomeen.

– Jatkossakin ydintyömme pysyy samana eli työskentelemme edelleen potilaiden ja asiakkaiden kanssa. Se, mitä halutaan saada aikaan, liittyy esimerkiksi digitaalisten palveluiden parempaan hyödyntämiseen sekä potilas-ja asiakasvirran ohjaamiseen paremmin oikeiden palveluiden ääreen, Katariina muistuttaa.

Miksi sinä haluat olla mukana hyvinvointialueen valmistelussa?

Katariina on koulutukseltaan yleislääketieteen erikoislääkäri, terveydenhuollon erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori. Katariina on työskennellyt Turun kaupungin terveyspalveluiden palvelualuejohtajana ja terveyskeskuslääkärinä useita vuosia Turun kaupungilla. Lisäksi hän on tehnyt Turun yliopistolla opetustyötä.

– Palvelut tulee saada toimivimmiksi. Olen törmännyt työssäni tiettyihin asioihin kerta toisensa jälkeen. Ne liittyvät yleensä siihen, että potilaiden ja asiakkaiden paras ei toteudu. Joudumme yhä uudelleen todistamaan tilanteita, joissa asiakas tippuu palvelutyhjiöön tai emme syystä tai toisesta pysty häntä auttamaan. Tämä johtuu yleensä siitä, että organisaatiot eivät löydä yhteistä tapaa tehdä asioita tai eivät pysty sopimaan yhteisistä säännöistä. Hyvinvointialue on ratkaisu näihin ongelmiin. Koen, että vahvuuksiani on se, että pystyn ottamaan erilaisia näkemyksiä huomioon ja löytämään yhteistyössä eri ihmisten kanssa yhteisiä avaimia toiminnan kehittämiseen, Katariina sanoo.

Teksti: Katja Heinämäki

Kuva: Mikael Soininen