Hyppää sisältöön

Milloin saan uuden koneen? Miten vanhat dokumentit siirretään? Säilyykö puhelinnumeroni?

Tutut ICT-järjestelmät, laiteet ja tunnukset muuttuvat meistä monella hyvinvointialueelle siirryttäessä, mutta muutoksissa edetään vaiheittain. Ensi vuoden alussa vanhojen päätelaitteiden ja sähköpostiosoitteiden käyttö jatkuu siirtymäajan varha-tunnusten ja laitteiden rinnalla. 

Varha-tunnukset lähetetään jokaiselle kotiosoitteeseen 

Tietokeskus jakaa uusia tietokoneita parhaillaan Turussa, Salossa, Naantalissa ja Kaarinassa. Jakelu on seuraavaksi käynnistymässä Somerolla ja Raisiossa, Laitilan jakelua suunnitellaan. Marraskuun aikana edetään vaiheittain myös muihin kuntiin. Sairaanhoitopiirin työntekijät jatkavat työskentelyä nykyisillä 2M-IT:n laitteilla. 

– Varha-tunnukset lähetetään kirjeitse henkilökohtaisesti kotiosoitteeseen ennen vuodenvaihdetta. Säilytäthän ne, projektipäällikkö Meri-Tuulia Kaarakainen ICT-valmistelusta ohjeistaa. 

Laitteet otetaan käyttöön vasta erillisen ohjeistuksen ja yksikköaikataulun mukaisesti. Eli vaikka uusi kone ja varha-tunnukset olisivat jo käytettävissä, konetta ei oteta heti käyttöön.  Lue lisää tunnuksista 

Tarkempia ohjeita dokumenttien siirtämiseen tulossa 

Hyvinvointialueen uusi intranet on julkaistu (varha.sharepoint.com) ja on avoinna kaikille, joilla on varha-tunnukset. Lue lisää intrasta. 

Hyvinvointialueelle luodaan Sharepoint- ja Teams -yhteistyötilat. Tiedot ja dokumentit vanhoista organisaatioista siirretään uuteen.  

– Valmisteilla onkin ohjeet siitä, miten dokumentit ym. aineistot siirretään uusiin työtiloihin ja millaista aineistoa voidaan siirtää mihinkin. Kaikkea vanhaa materiaalia ei ole tarkoituksenmukaista siirtää, kertoo Meri-Tuulia Kaarakainen. 

– Ethän myöskään siirrä dokumentteja ulkoisten kovalevyjen tai muistitikkujen kautta, ettei tietoturva vaarannu, hän jatkaa.  

Vanhan organisaation sähköpostijärjestelmään kirjautuminen on edelleen ensi vuoden alussa siirtymäajan kuluessa mahdollista. Vanhojen sähköpostien siirtämiseen on tulossa ohjeet. Yhteisösähköpostit on kuitenkin luotava hyvinvointialueella uudelleen. 

Puhelinnumerot säilymässä pääosin ennallaan 

Henkilökunnan ja asiointipalveluiden lankapuhelinnumerot säilyvät pääosin ennallaan. Esimerkiksi Turun ja pelastuslaitoksen työntekijöillä säilyvät käytössä DNA:n liittymät.  

Hyvinvointialueelle on tulossa myös oma puhelinvaihde puhelinnumeroineen. Eli esimerkiksi Turun kaupungin vaihteen numeroon soittaneen henkilön puhelua ei enää suoraan yhdistetä sote-palveluihin ensi vuoden alussa.  

Tietojärjestelmät 

Yleis-, henkilöstö- ja taloushallinnon tietojärjestelmät sekä sähköposti- ja muut perustoimistosovellukset ovat ns. hyvinvointialueen yhteisiä järjestelmiä, jotka tulevat kaikkien käyttöön. 

Asiakas- ja potilastyön tietojärjestelmät säilyvät pitkälti nykyisellään, yhtenäistäminen alkaa laajemmin hyvinvointialueen käynnistyttyä. Alkuvuodesta 2023 siirrot ovat osin vielä kesken ja järjestelmiä käytetään vanhoilla päätelaitteilla ja tunnuksilla. 

Servicedesk-palvelut hyvinvointialueella tuottaa 2M-IT, jonka palvelu on käytettävissä osin jo tämän vuoden lopulla. Servicedeskin yhteydenottokanavat löytyvät Varhan intrasta.  

ICT-treffit ke 23.11. klo 8.15-9.00 

Hyvinvointialueen järjestelmä- ja laitemuutoksista järjestetään erillinen info, ICT-treffit ainakin ke 23.11. klo 8.15-9.00. Info taltioidaan ja sen voi katsoa myös jälkikäteen. Kutsu lähetetään lähempänä tilaisuutta ja julkaistaan väliaikaisella sivustolla.

Asiasanat: puhelinnumero , Tietojärjestelmä