Hyppää sisältöön

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustossa aloittaa 79 valtuutettua

Suomen ensimmäiset aluevaalit on käyty ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle on nyt valittu 79 aluevaltuutettua. Valtuusto aloittaa työnsä maaliskuussa. Luottamushenkilöt tulevat saamaan perehdytystä työhönsä valmisteluorganisaatiolta.

Historiallisten aluevaalien vaalipäivää vietettiin viime sunnuntaina 23.1. Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle on nyt valittu 79 aluevaltuutettua. Varsinais-Suomessa äänioikeuttaan käytti 49,5 prosenttia tulevan hyvinvointialueen äänioikeutetuista. Olimme siis hieman maan keksiarvoa aktiivisempia äänestäjiä. Tutustu tarkemmin vaalien tuloksiin täällä.

Hieman yli 40 prosentilla Varsinais-Suomen aluevaltuuston luottamushenkilöistä on terveydenhoitoalan kokemusta. (Lähde: Ylen vaalikoneeseen ilmoitetut tiedot.)

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Aluevaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona 26.1. Julkaisemme tuloksen tällä väliaikaisella hyvinvointialueen verkkosivulla ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilla torstaina 27.1. aamupäivällä. Kun vahvistettu tulos on selvillä, aluevaltuutettujen valmistautuminen tulevaan työhön voi alkaa. He varmistavat, että hyvinvointialueellemme syntyy organisaatio, johon voidaan siirtää henkilöstö, sopimukset ja kaikki sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palvelut. Lisäksi aluevaltuusto huolehtii siitä, että hyvinvointialue voi ottaa näistä palveluista järjestämisvastuun 1.1.2023 alkaen.
Varsinainen toimikausi aluevaltuustolla alkaa maaliskuussa ja ensimmäinen kokous on tiistaina 1.3. Aluevaltuusto kokoontuu kevään aikana yhteensä neljä kertaa. Mutta mitkä ovat ensimmäiset askeleemme?

Aluevaltuutetuille järjestetään jo ennen toimikauden alkua perehdyttävä aloituseminaari. Siellä hyvinvointialueen valmistelujohtaja Antti Parpo ja valmisteluorganisaation hankejohtajat kertovat luottamushenkilöille valmistelutyön etenemisestä ja seuraavista etapeista.

Mistä valtuusto päättää?

Aluevaltuusto ottaa ohjat käsiinsä yhdessä Suomen historian suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Siirtyessämme kohti Varsinais-Suomen hyvinvointialueetta vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy 1.1.2023 alueemme kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle.

Ensi vuoden alusta lähtien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä päättää siis aluevaltuusto. He päättävät hyvinvointialueen valtiolta saaman rahoituksen käyttämisestä ja palveluverkosta. Päätökset voivat koskea esimerkiksi sitä, missä terveyskeskukset tulevat sijaitsemaan tai millä tavoin hoidamme iäkkäitä hyvinvointialueen asukkaita.

Aluevaltuutetut saavat tietoa tehdystä valmistelutyöstä hyvinvointialueen valmisteluorganisaatiolta jo ennen kuin heidän toimikautensa virallisesti alkaa. Valtuutettuja perehdytetään hyvinvointialueen valmisteluun Varsinais-Suomessa sekä käytettäviin digitaalisiin järjestelmiin ja välineisiin. Luottamushenkilöiden koulutus jatkuu aluevaltuutettujen toimikauden alkamisen jälkeen.

Mielen virkistämiseksi: Mitä valmisteluorganisaatio oikein olikaan?

Valmisteluorganisaatio nimensä mukaisesti valmistelee tietämme kohti hyvinvointialuetta. Valmisteluorganisaatio on jaettu kuuteen hankkeeseen, jotka edistävät isoja ja pienempiä kokonaisuuksia aluevaltuuston päätettäväksi. Valmistelutyössä hankkeita auttaa myös hanketyössä tarvittavia tukipalveluita tarjoava projektitoimisto.