Hyppää sisältöön

Henkilöstöfoorumi keskusteli tammikuun kokouksessaan viestinnästä

Väliaikaisen valmistelutoimielimen työ päättyy helmikuun 2022 loppuun, ja samassa yhteydessä Vateen kiinnittynyt viestintä päättyy. Entistäkin enemmän alkaa tapahtua, kun aluehallinto maaliskuun alussa aloittaa. Tässä taitekohdassa on halu pontevoittaa viestintää merkittävästi.

Hyvinvointialueen rakentamiseen liittyvä viestinnän suunnittelu on hankkeen 2 vastuulla. Käytännössä viestinnän projektia vetää helmikuun 2022 alusta osa-aikaisena Maria Roos. Hän oli kertomassa viestinnän suunnitelmista henkilöstöfoorumilla 28. tammikuuta.

Niin valmistelun kokonaisuuden kuin yksittäisten hankkeidenkin viestintä on tärkeää. Viestinnän tehtävänä on puhua henkilöstön kieltä: olla ymmärrettävää, kiteyttää massiivisesta tietomäärästä olennainen ja viestiä oikea-aikaisesti ja osallistaen. Keskiössä on koko tulevan hyvinvointialueen työntekijöille suunnattu viestintä – muutos on nimenomaan henkilöstölle merkittävä. Luonnollisesti myös muiden sidosryhmien tiedonkulkua pyritään kehittämään.

Projektitoimistolla on sujuvassa tiedonkulussa ja erityisesti muutosviestinnässä keskeinen rooli. Vuoden 2022 alusta alkaen hyvinvointialueen viestinnässä ovat olleet Heidi Pyhälahti Varsinais-Suomen tulevaisuuden sotekeskus -ohjelman sekä Talvikki Susiluoma valmisteluorganisaation viestijänä.

Hyvinvointialueen viestintäsuunnitelma on työn alla. Suunnitelma on tarkoitus tuoda aluehallinnolle ja henkilöstöfoorumille käsiteltäväksi. Käytännössä koko vuosi 2022 kuluu tulevan hyvinvointialueen viestintäkanavien suunnitteluun ja rakentamiseen. Esimerkiksi 23 000 työntekijän yhteinen intranet on yksistään valtavan suuri projekti. Nyt ollaan vasta määrittelemässä tarpeita.

Samanaikaisesti on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ajantasaisesta ja osallistavasta muutosviestinnästä. Toistaiseksi hyvinvointialueen valmistelusta kerrotaan ensisijaisesti jokaisen organisaation omassa sisäisessä viestinnässä. Valmistelua koskevaa tietoa aletaan kerryttää joulukuussa avatulle väliaikaiselle VShyvinvointialue.fi-nettisivustolle. Sivustolla on erillinen henkilöstölle suunnattu osionsa, jonne henkilöstöä koskevaa tietoa jatkossa kootaan. Myöhemmin talvella on luvassa pieni kampanja, jotta työntekijät löytävät tiedon äärelle.

Toistaiseksi valmisteluun liittyvät kokousasiakirjat löytyvät manuaalisesti päivitettävinä osoitteesta: https://vshyvinvointialue.fi/article/valiaikaisen-valmistelutoimielimen-kokousasiakirjat/   Jatkossa pöytäkirjat ja asialistat julkaistaan järjestelmällä, joka saadaan otettua käyttöön lähiaikoina.