Hyppää sisältöön

Järjestöjen asemaa vahvistetaan osana Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistyötä

Järjestöjen yleishyödyllinen työ on tavoitteena saada entistä paremmin yhteensovitettua osaksi sosiaali- ja terveyspalveluita. Osana soten valmistelutyötä laaditaan toimintaa vahvistava järjestöyhteistyömalli hyvinvointialueen mahdolliseen tulevaan rakenteeseen.

Sote-lakiluonnokset edellyttävät hyvinvointialueelta järjestöyhteistyön rakenteita ja systemaattisia toimintatapoja. Alueen kuntien ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin organisaatioissa ei ole järjestökentän riittävää tuntemusta yhteistyömallin työstämiseen, joten osaamista haettiin luonnollisesti järjestösektorilta.

Järjestötyön asiantuntijana osa-aikaisessa tehtävässä aloitti maaliskuussa Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksessä aluesuunnittelijana toimiva Marjut Aalto. Aallolle järjestökentän toimijat ja sisällöt sekä Varsinais-Suomen soten järjestämissuunnitelma ovat tuttuja entuudestaan, sillä hän toimi jo 2020 päättyneessä JärjestöSotehanke 113:ssa asiantuntijana ja hankekoordinaattorina.

Jatkossa Aalto toimii Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelman projektityöryhmien ja järjestökentän yhteistyön vahvistajana. Yhteistyön tavoitteena on tarkoitus muun muassa laatia yleishyödyllistä toimintaa vahvistava järjestöyhteistyönmalli hyvinvointialueen mahdolliseen tulevaan rakenteeseen. Laadittavaa suunnitelmaa hyödynnetään osana alueellista sote-järjestämissuunnitelman toimeenpanoa. Lisäksi Marjut Aalto edustaa Varsinais-Suomea valtakunnallisessa sote-uudistushankkeiden järjestöyhteistyön verkostossa.

Tehtävä kestää näillä näkymin vuoden -21 loppuun.

– Tällä tulevaisuuteen suuntaavalla valmistelutyöllä järjestöjen yleishyödyllinen työ on tavoitteena saada entistä paremmin yhteensovitettua sote-palveluketjuihin, kertoo Aalto. Lisäksi järjestöillä on merkittävä itsenäinen rooli järjestää yleishyödyllistä toimintaa ja osallisuutta ja näin ollen edistää alueen asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä.

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa järjestöyhteistyö on huomioitu kattavasti muun muassa osana hyte-kokonaisuutta.

– Olen iloinen, kun saan tehdä merkityksellistä yhteistyötä tämän asian äärellä ja on hienoa olla osa Varsinais-Suomen sote-verkostoa, iloitsee Aalto.

Lisätiedot:

Marjut Aalto, Varsinais-Suomen järjestöasiantuntija, marjut.aalto@muistiturku.fi, puh. 040 5271665

Aiheeseen liittyvät hankkeet:                                                   

Tulevaisuuden sote-keskus
Sote-järjestöjen neuvottelukunta
Järjestöystävällisen kunnan toimintamalli

Asiasanat: järjestöt , järjestöyhteistyö , tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus